Yabancı Çalışma İzni

isim tarafından tarihinde yayınlandı

Yabancı Çalışma İzni

Yabancı çalışma izni , Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca resmi bir belge olarak düzenlenen ve geçerlilik süresi içinde yabancı işçiye Türkiye’de çalışma ya da ikamet hakkı veren bir izin belgesidir.

6735 sayılı Uluslararası İş Gücü Kanunu’na göre, yabancıların Türkiye’de çalışmaya başlamadan önce izin alması zorunludur. Bu izin olmadan çalışan yabancı işçinin faaliyetleri kaçak çalışma kabul edilmektedir. Dolayısıyla tespit edilmesi durumunda yabancı işçi çalıştırma yönetmeliğince personele ve işverene idari para cezası uygulanır. Ayrıca kaçak çalıştırılan yabancı personelin sınır dışı edilmesi de söz konusudur.

Çalışma izni için personelin mesleği, resmi kurumlardaki bilgileri ve işverenin gerekli yasal koşulları sağlaması gerekmektedir.

yabancı çalışma izni 1

Yabancı Çalışma İzni Şartları

Çalışma izni talep edilen işyerinde her bir yabancı personel için en az beş ( 5 ) T.C. vatandaşının SGK’lı olarak çalışıyor olması gerekmektedir. 

Ayrıca şirketteki e-bildirge yetkilisinin, E-imza olma zorunluluğu bulunmaktadır.

Yabancı Personel Maaşları

yabancı çalışma izni 2

– Üst düzey yöneticiler, pilotlar ve ön izin talebinde bulunan mimarlar veya mühendisler için asgari ücretin 6,5 katı,

– Birim veya şube müdürleri ile mimarlar ve mühendisler için asgari ücretin 4 katı,

– Uzmanlık veya ustalık gerektiren işlerde çalışacak personeller ile öğretmenler için asgari ücretin 3 katı,

– Ev hizmetlerinde çalışacal yabancı personeller için en az asgari ücret, 

– Yukarıda sayılanlar dışındaki diğer mesleklerde çalışacak yabancılar için asgari ücretin 1,5 katı olması gerekmektedir.

Yabancı Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Başvuru yabancının kendisi tarafından değil yasal temsilcisi veya işveren tarafından yapılmalıdır. Yabancı personel çalışma izin başvurusu için iki farklı yöntem vardır. Bunlardan birincisi yurtiçi başvuru, ikincisi yurtdışı başvurularıdır. Her ikisinde de başvuru evrakları aynıdır ancak başvuru adımları farklılık göstermektedir.

1-YURTİÇİ BAŞVURU

Türkiye’de en az 6 aylık ikamet izni almış olan yabancılar yurt dışına çıkmadan başvuru yapabilir. E-çalışma izni sistemi üzerinden yasal temsilcisi veya işveren tarafından yapılacak başvuru sonrası başvuru formu Çalışma Bakanlığı’na 6 iş günü içerisinde e-imzalı şekilde ulaştırılır.

yabanci_personel_calistirma_s1

2-YURTDIŞI BAŞVURU

Yabancı çalışma izni alınacak personel kendi ülkesindeki veya yasal olarak kalma izini bulunduğu ülkedeki Türk Konsolosluğu’na, Türkiye’de çalışacağı şirketten verilen davetiye ve iş sözleşmesi ile birlikte ilk başvuruyu yapar. Bu ilk başvuru sonrasında kendisi bir referans numarasına sahip olur. Bu referans numarası e-calisma izni sisteminden yapılacak çalışma izni başvurusunda kullanılacaktır.

Referans numarasını kullanan yasal temsilci veya işveren 10 iş gününde çalışma izni başvurusunu tamamlamalıdır. Ayrıca e-imzalı olarak Uluslararası İş Gücü Genel Müdürlüğü’ne dosyayı göndermelidir.

İşim Belgelendirme olarak yabancı çalışma izni başvurusu ve tüm karmaşık süreçlerin yönetilmesi konusunda deneyimlerimiz ile yanınızdayız.

Yabancı Personel Çalışma İzini ile ilgili ücretsiz bilgi alın.

05055823727 numaralı hattımızdan arayın veya hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın. Sizi arayalım.

Kategoriler: Belgelendirme