Sanayi Sicil Belgesi
isim tarafından tarihinde yayınlandı
Sanayi Sicil Belgesi nedir?
Sanayi Sicil Belgesi ; 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanunu kapsamındaki imalat sanayi, madencilik, taş ocakçılığı, su ve gaz istihsali sektörlerinde faaliyet gösteren, sanayi ürünü imal eden sanayi işletmelerinin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığında tutulacak sanayi siciline kayıt yapılması ve karşılığında alınan belgedir.
Bu belgeye sahip sanayi işletmeleri, kayıt sırasında verilen bilgilerde herhangi bir değişiklik olması, işletmenin kesin veya geçici olarak kapatılması ya da yeniden faaliyete geçmesi durumlarında bu durumları Bakanlığa bildirmesi ve sanayi sicil belgesini 2 yılda bir vize uygulanması gerekmektedir.

İşletmelerin Yükümlülükleri Nelerdir?

6948 sayılı sanayi sicil kanununun 5. maddesince sanayi sicil belgesi sahibi işletmelerin bazı yükümlülükleri vardır. Buna göre her yıl bir önceki yıla ait bilgileri içeren yıllık işletme cetvelini Nisan ayı sonuna kadar Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine vermek zorundadırlar. Bu sebeple vermeyenler hakkında para cezası uygulanır.
Ayrıca yeni açılan sanayi işletmeleri de 2 ay içerisinde sanayi sicile kayıt olmak ve belgeyi almak zorundadır. Kaydolmayan işletmeler için de para cezası uygulanır.
Sanayi Sicil Belgesinin Sanayi İşletmelerine Sağladığı Faydalar Nelerdir?
İhraç Kaydıyla Mal Teslimlerinde KDV ödemezler. Sonuç olarak Kdv Tecil-Terkin işleminden faydalanırlar.
Elektrik faturalarını sanayi abonesi tarifnamesinden öderler. Dolayısıyla elektirik giderlerinden fayda sağlarlar. Ancak Sanayi Sicil Belgesinden bir suret, süresi içinde elektirik dağıtım hizmeti veren firmaya verilmelidir.
Bunun yanı sıra Kamu İhale Kanununun içerdiği yerli isteklilerin belirlenmesi konusunda avantajlıdırlar.
Ayrıca Kamu Kurum Ve Kuruluşlarının sağladığı desteklerden yararlanırlar.

Sanayi Sicil Belgesi Nasıl Alınır?
İşletmenin yapısına ve konumuna göre Sanayi ve Ticaret İl Müdürlüklerine başvurmak gerekir. Sanayi Sicil Beyannamesi (SansicA, SansicB, SansicC) , Kapasite Raporu ve istenilen diğer evraklarla birlikte başvurulur.
Başvuru aşamasında işletmeye göre başvuru evraklarının belirlenmesi ve hazırlanması, başvurunun yapılması ve sonuçlandırılması oldukça önemlidir. Ayrıca işletmenin faydalanabileceği olanaklar için belge alımı sonrasında süreç takibi, başvuru kadar önemlidir. Bununla birlikte belge yükümlülüklerinin takibi de işletmenin cezai yaptırımlara uğramaması adına oldukça önemlidir.
İşim Belgelendirme olarak sadece başvuru sürecinde değil, belge alımı sonrasında faydanın sağlanması ve cezai yaptırımlardan kaçınılması için tüm süreçlerin takibini yapmaktayız.
Sanayi Sicil Belgesi ile ilgili ücretsiz bilgi alın.
05055823727 numaralı hattımızdan arayın ya da hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın. Sizi arayalım.
