K Belgesi

isim tarafından tarihinde yayınlandı

K Belgesi Nedir?

Taşımacılık faaliyetlerinde kullanılan araçların kendi kapasitelerine bağlı olarak belirli sınıflandırmaları ve kategorileri bulunmaktadır. K belgesi ; bu kategori ve sınıflandırmalar ile birlikte taşıma işinin detaylarını ifade eden belgeye denir.

Ulaştırma bakanlığı, 31.12.2010 tarih ve 27802 sayılı Resmi Gazete ile yaptığı değişikle taşımacılıkta kullanılan araçların kayıt altına alınması zorunlu hale getirmiştir.

Bu nedenle taşımacılık faaliyetinde olan tüm araçlar için K Belgesi bulunması zorunluluktur.

Faaliyet alanına ve çeşitli şartlarına göre K Yetki Belgesi K1, K2 ve K3 olmak üzere 3 kategoriye ayrılmaktadır. K Yetki Belgeleri konusunda yetkili bakanlık Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığıdır.

k belgesi 1

K Belgesi Çeşitleri, K1 Yetki Belgesi Nedir?

k belgesi 5_

Genel olarak yurtiçinde ticari eşya taşımacılığı yapan araçlarda bulunması gereken yetki belgesine K belgesi (K1) denir. Taşıma faaliyetinden gelir elde eden tüm kişi, firma ve araçlarda K1 belgesinin bulunması zorunludur. Araç içinde başka bir firmaya ait eşyaların taşınması durumunda, kişinin ticari olarak taşıma işinden gelir sağladığı ifade edilmektedir. Bu noktada denetlemede K1 belgesi bulunmayan araçlara cezai işlem uygulanır.

K1 belgesi sahibi firmaların azami 75 ton eşya taşıma hakkı bulunmaktadır. Ancak K1 belgesi sahip kişilerin azami taşıma kapasitesi 75 tondan 25 tona düşürülmektedir. Şehir içi eşya taşımacılığı yapan tüm kişi yada firmaların K1 belgesine sahip olması zorunludur.

K Belgesi Çeşitleri, K2 Belgesi Nedir?

K belgesi (K2) kamyon yada kamyonet ile taşıma yapan vergi mükelleflerinin bulundurması zorunlu olan belgedir.

Kamyon yada kamyonetlerde vergi levhası bulunması yada “hususi kullanıma aittir” ibaresi yer alması dahi K2 belgesinden muhafiyet sağlamaz. Ayrıca araçların her birinin taşıma yapabilmesi için K2 belgesine sahip olması gerekirken, minibüs kapsamına giren araçlar ile taşıma yapmak için K Belgesi şartı yoktur. Bu nedenle aracın yetki belgesi olmadan taşıma yapabilmesi için ruhsata minibüs olarak kaydedilmiş olması gerekir.

K2 belgesi gerektiği halde belgesi olmadan taşımacılık yapan kişi yada firmalara paza cezası uygulanır.

k belgesi 2

K3 Belgesi Nedir?

K belgesi (K3); ticari amaçla ev ya da büro eşyası taşımacılığı yapacak olan şirket ve şahıslara verilen bir yetki belgesidir.

Bu yetki belgesine eklediğiniz araçların kullanım amacı bilgisinin ticari olması zorunludur. 

Bu belge ile yalnızca ev ve/veya büro eşyası taşıması yapmak mümkündür. Ancak nakliyecilik yapılamaz.

K3 Belgesi Şartları Nelerdir?

  • K3 yetki belgesi almak isteyen şahıs ise vergi mükellefi olması gerekir.
  • 20 yaşından küçük en az iki adet taşıt ile 45 tonu sağlaması gerekmektedir.
  • Esnaf Odası veya Ticaret Odasına kayıtlı olması şartı vardır.
  • 20 yaşından büyük olan taşıtlar asgari kapasite hesabına dahil değildir. 45 tonluk asgari kapasite şartı sağlandıktan sonra 20 yaşından büyük aracın yetki belgesine eklenmesi mümkündür.
  • Yetki belgesinin alma şartlarında birisi kaybedilebilir. Bu durumun meydana geldiği tarihten itibaren 90 gün içinde kaybedilen şartları tekrar sağlanmak gerekmektedir.
  • Araç satışı, araç yaşı, hurdaya ayrılması ve benzer sebeplerle asgari kapasite şartı kaybedilebilir. Bu durumunda, yetki belgesinin geçerlilik süresince kapasitenin kaybedildiği sürelerin toplamı 630 günden fazla olmayacak şekilde yeiden asgari kapasiteyi sağlamak gerekmektedir. Bu sürelerin aşılması durumunda yetki belgesi iptal olur.
  • Şirket ve şahıslar belgeyi aldıktan sonraki 6 aylık süreçte mesleki yeterlilik belgesi şartından muaftır olurlar. K3 belgesi almış şirket veya şahısların en az bir adet mesleki yeterlilik belgesinin olması gerekir. Eğer sahip değillerse bu belgeye sahip olan birisini istihdam etmeleri gerekmektedir.
  • Yeterlilik belgesi olmayan şirket ve şahıslar idari para cezası ile karşı karşıya kalır.

K Belgesi Yenileme İşlemleri

k belgesi 6

Süresi dolan K1 belgesinin yenileme işlemi için yetki belgesi bitiş tarihinin 60 gün öncesinde başlayan süreç, yetki belgesinin bitiş tarihinin 60 gün sonrasına kadar devam eder. Bu süreler içinde başvuru yapanlar, k belgesi yenileme ücretini ödeyerek belgelerini 5 yıl daha kullanabilirler.

60 günlük ek süre sadece indirimden yararlanmanız içindir. Bu ek süre içinde başvuru yapmayanların 30 günlük ikinci bir ek süre hakkı daha vardır. Ancak bu 30 günlük ikinci ek sürede başvuru yapanlar belge ücretinin %50’sini ödeyerek belgelerini yenileyebilirler.

K yetki belgesinin süresi dolduktan sonraki 60 günlük ek süre içerisinde belge yenileme imkanı olmasına karşın araçlarınız cezadan muaf olmaz. Kısaca K yetki belgesi, bitiş tarihinden itibaren araçlarınız yetkisizdir. Dolayısıyla denetlenmesi durumunda belgesiz taşımacılık yaptığı için para cezasına maruz kalır.

K Yetki Belgesi ile ilgili ücretsiz bilgi alın.

05055823727 numaralı hattımızdan arayın ya da hizmetlerimiz hakkında detaylı bilgi almak için iletişim bilgilerinizi paylaşın. Sizi arayalım.

Kategoriler: Belgelendirme